Infographics

Blog

Csatlakozz te is!

Mi az infografika?

Az infografika több mint egy fénykép, összetettebb, mint egy rajz és sokkal informatívabb, mint az önmagában álló írott szöveg. Célja minden esetben az információközlés. A jó infografika figyelemfelkeltő, informatív, közérthető.

 

Ha van saját infografikád, amit szívesen megosztanál másokkal vagy csak találtál egy izgalmasat, mely másokat is érdekelhet, küldd el nekünk egy rövid bevezetővel együtt: infographicblog@gmail.com

 

Friss topikok

Népességrobbanás avagy a második Nagy Bumm 2010.10.22. 17:27

A következő videó infografika a világ egyik vezető problémájával, a népességrobbanással foglalkozik. Mintegy tízezer nemzedék kellett ahhoz, hogy az emberi népesség elérje a 2 milliárdot, de mindössze néhány generáció alatt átlépi a 9 milliárdot.


1800 körül érte el az emberi népesség az 1 milliárdot. Becslések szerint jelenleg másodpercenként 4,2 ember születik és 1,8 hal meg tehát, 2,4 emberrel nő a Föld lakossága másodpercenként, ami percenként 143, óránként 8607, naponta pedig 206563 főt jelent. Annak ellenére, hogy a világnépesség százalékos növekedési üteme az utóbbi 25 évben lassult, számítások szerint 2025-re eléri a 8 milliárdot és 2050-re a 9, 5 milliárdot is meghaladhatja. Ezután növekedés megáll, és egyes kutatók szerint akár gyors csökkenési fázisba is kerülhet, így 2100-ra úja lecsökkenhet 6 milliárdra.
Míg a fejlett országokban csökken a születések száma és elöregszik a társadalom, addig a világ  fejlődő országaiban, melyek a népszaporulat 95%-át adják robbanásszerűen növekedés tapasztalható.


A világ növekvő népessége pedig kihat az élelmiszer- és vízellátásra, az energiafelhasználásra stb., felbontva ezzel az ökológiai egyensúlyt. A fejlett országok lakossága továbbra is aránytalanul magasan fogyasztja a bolygó erőforrásait. Az életszínvonalunk megtartása, illetve javítása érdekében megsemmisítjük a Föld eddig érintetlen helyeit is, mely visszafordíthatatlan következményekkel jár.
A megoldás csak az lehet, ha a fejlődő országokkal összefogva gátat szabunk a közel exponenciális népességnövekedésnek és megfékezzük a Föld túlzott kizsákmányolását.

 

Population Growth - Infographic from Kristy Graybill on Vimeo.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infographics.blog.hu/api/trackback/id/tr382391324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Énvezettem? · http://envezettem.blog.hu 2010.10.24. 11:30:07

Szerintem nagyon is negatív a film hozzáállása, s nem veszi figyelembe sem a népességnövekedés lassulását, sem a technológiai fejlődést, sem pedig azt a tényt, hogy most először van több ember a Földön, mint előtte összesen bármikor.

Részleteke a pozítiv oldalról itt:
envezettem.blog.hu/2010/10/24/ket_es_fel_milliarddal_tobb
süti beállítások módosítása