Infographics

Blog

Csatlakozz te is!

Mi az infografika?

Az infografika több mint egy fénykép, összetettebb, mint egy rajz és sokkal informatívabb, mint az önmagában álló írott szöveg. Célja minden esetben az információközlés. A jó infografika figyelemfelkeltő, informatív, közérthető.

 

Ha van saját infografikád, amit szívesen megosztanál másokkal vagy csak találtál egy izgalmasat, mely másokat is érdekelhet, küldd el nekünk egy rövid bevezetővel együtt: infographicblog@gmail.com

 

Friss topikok

Milliárd-Dollár-Diagram 2011.01.09. 14:49

"Több mint tízmilliárd dollárt költ idén az Egyesült Államok és a NATO az afgán katonaság felfegyverzésére. "


"Figyelmen kívül hagyva a gazdasági nehézségeket, rekordmennyiségű pénzt, több mint 306 milliárd dollárt ajánlottak fel az amerikaiak tavaly jótékonysági szervezetek javára."


"Már 50 milliárd dollárt ér a Facebook!"

 

Nap mint nap találkozunk ezekhez hasonló hírekkel, ám a sokak számára elképzelhetetlen összegek önmagukban kevés jelentéstartalmat hordoznak, így volt ezzel David McCandless Az információ gyönyörű könyv alkotója is!

McCandless-t rendkívül idegesítette a sajtóban elhangzó hatalmas pénzösszegeket említő hírek, melyek önmagukban, viszonyítás hiányában megfoghatatlanok, így született meg a Milliárd- Dollár-Diagram. Összeszedett jó pár ilyen hatalmas pénzösszegekkel "dobálózó" anyagot különböző hírforrásokból ( MSNBC, Guardian, BBC News stb.) és a bennük említett dollármilliárdokat vizuálisan, egymáshoz viszonyítva ábrázolta. Az így kialakult diagramon, ebben a kontextusban, egészen új értelmet nyernek ezek a hatalmas összegek. A dollármilliárdok között különböző összefüggéseket,  kapcsolatokat fedezhetünk fel, amik csupán a hírek alapján nem felismerhetők és értelmezhetők.


A dobozok nagysága mellett a színeknek is fontos szerep jutott. A zöld a kiadások, kék a bevételek, lila a hadi kiadások, a piros az adományozás, sárga a veszteségek a szürke pedig az illegális pénzeket jelöli.


Megj: Ahol nincs külön évszám ott az adatok 2006-2007-re vonatkoznak! A színek magyarázata és a források az oldalak alján találhatók. Az első két ábra egymás mellé téve ad ki egy infografikát és a második kettő szintén.

 

Holnaptól akár te is megnyerheted az infografikákat tartalmazó könyvet! A részletekért kattints ide!

 

Nagyításért kattints a képre!

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://infographics.blog.hu/api/trackback/id/tr182571720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása