Infographics

Blog

Csatlakozz te is!

Mi az infografika?

Az infografika több mint egy fénykép, összetettebb, mint egy rajz és sokkal informatívabb, mint az önmagában álló írott szöveg. Célja minden esetben az információközlés. A jó infografika figyelemfelkeltő, informatív, közérthető.

 

Ha van saját infografikád, amit szívesen megosztanál másokkal vagy csak találtál egy izgalmasat, mely másokat is érdekelhet, küldd el nekünk egy rövid bevezetővel együtt: infographicblog@gmail.com

 

Friss topikok

A Facebook-sztori másfél percben (animáció) 2010.10.05. 10:31

A Facebook alapítójának, Mark Zuckerbergnek a pályája a XXI. század óriási sikertörténete, a mindössze 26 éves srác által hat éve létrehozott közösségi oldal a Facebook, mely ma már több mint 500 millió tagot számlál,  Zuckerberg pedig legfiatalabbként bekerült a milliárdosok klubjába 4 milliárd dolláros becsült vagyonával.

 
Amerikában az év elején jelent meg a Facebook alapításáról szóló könyv - Ben Mezrizh: The Accidental Billionaires. The Founding of Facebook. A Tale of Sex, Money, Genius and Betrayal (vagyis A véletlen milliomosok: A Facebook alapítása. Mese a szexről, a pénzről, a zsenialitásról és az árulásról) című könyv, melynek alapján elkészült a néhány napja bemutatott David Fincher által rendezett The Social Network (A közösségi háló) című film.

A taiwani illetőségű NMA TV animációjából mindössze másfél perc alatt megismerheted a Facebook történetét.



 

A könyv alapján:


A Facebook ötlete akkor fogalmazódott meg, mikor Zuckerberget elhagyta barátnője, ő pedig a Harvardra járó lányokat akarta figyelni az interneten. Illegális úton megszerezte a fotókat és önéletrajzokat, majd osztályozta őket, ezzel létre is jött a "Facemash", amit 30 perccel az indulása után annyian kerestek fel, hogy a rendszer összeomlott. Ekkor már Zuckerberg és társa Eduardo Saverin tudta, hogy nagy lehetőség van ebben az ötletben. A Facemash-t néhány nap múlva a Harvard vezetése letiltotta az adatok illegális eltulajdonítása miatt. 2004 februárjában Marc és szobatársai ( Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz és Chris Hughes) elkészítették a harvardi "TheFacebook"-ot, mely jóval modernebb volt, mint az addig az iskolákban elterjedt képes adatlap.
A rendszer korai szakaszéban két harvardi sztársportoló pénzelte a projektet, a Winklevoss ikrek, ám, ahogy egyre sikeresebbé vált a honlap, kizárta őket (2008-ban a bíróságon 65 millió dollár kártérítést kaptak kárpótlásként az ikrek).  Zuckerberg nem fejezte be az egyetemet, hanem Szilícium-völgybe költözött, ahol találkozott a Napster (zenei kalózletöltő cég) egyik alapítójával, Sean Parkerrel. A könyv szerint egy ideig együtt irányították a Facebookot, de Zuckerberg féktelen életvitele miatt (a rengeteg pénznek köszönhetően kiélhette szexuális vágyait) hamarosan Parker vette át a cégvezetést elnökként. Azonban 2005-ben Parkert kokainbirtoklás miatt letartóztatták, Zuckerberg pedig kifúrta a cégből és azóta korlátlan hatalommal rendelkezik.

Hogy mi a pontos igazság? Azt nem tudni! Egy biztos, a könyvet megtámadták és azóta azon dolgoznak a cég központjában, hogy Zuckerberg imázsán javítsanak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://infographics.blog.hu/api/trackback/id/tr112346088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása