Infographics

Blog

Csatlakozz te is!

Mi az infografika?

Az infografika több mint egy fénykép, összetettebb, mint egy rajz és sokkal informatívabb, mint az önmagában álló írott szöveg. Célja minden esetben az információközlés. A jó infografika figyelemfelkeltő, informatív, közérthető.

 

Ha van saját infografikád, amit szívesen megosztanál másokkal vagy csak találtál egy izgalmasat, mely másokat is érdekelhet, küldd el nekünk egy rövid bevezetővel együtt: infographicblog@gmail.com

 

Friss topikok

Milyen országban élünk? 2011.02.23. 09:32

A következőkben egy érdekes magyar infografikát láthattok, melyet az Értéktér munkacsoport tagjai készítettek. Az Értéktér kezdeményezés alapja a 2009-es TÁRKI “A gazdasági felemelkedés társadalmi-kulturális feltételei” című kutatása. Az eredmények megdöbbentőek voltak, ami a videóból ki is derül!

 

Bővebben a kezdeményezésről!

Egy tudományos kutatás szerint vannak országok, ahol általában úgy vélik, érdemes betartani a törvényeket… és vannak, ahol a törvény inkább csak elvben fontos, a gyakorlatban kevésbé!

Mit gondolsz, mi magyarok, melyik országban élünk? Szeretnénk azt gondolni, hogy az előbbiben, de a tények mást mondanak.

Volna itt egy klasszikus kérdés: ha találsz egy pénztárcát az utcán, mit teszel? Megpróbálod visszajuttatni a tulajdonosához valahogy, vagy zsebre teszed? És mit gondolsz, mit tenne többi honfitársunk? Sejted már, mi a válasz?

“ÉN visszaadnám, de a TÖBBIEK megtartanák.”

És a többiek vajon mit gondolnak, hiszen számukra én is csak egy vagyok a többiekből. Valaki, aki elrakja a pénztárcát. Pedig én nem is. Akkor hogy is van ez? Én jó vagyok, a többiek rosszak? Vagy én gondolom rosszul?

A fenti egyszerű példa és a projekt indítópontjául szolgáló, 2009 nyarán végzett Tárki kutatás is azt bizonyítják, hogy érték- és normazavaros, bizalmatlan társadalomban éljük életünket a mai Magyarországon.
Nem vagyunk tisztában értékeinkkel, nem bízunk az intézményeinkben és egymásban sem. Vajon ez ok, vagy következmény?

A kérdés: mit lehet ezzel a helyzettel kezdeni?

Néhányan – és biztosan nem mi vagyunk az egyetlenek – úgy gondoljuk, hogy ezen változtatnunk kell. Ezért indítottuk el az Értéktér projektet, melynek célja, hogy teret biztosítsunk az értékes, építő gondolatoknak, kimozdítsuk a társadalmat bizalomhiányos állapotából. Célunk, hogy aktívan alakítsuk a társadalom értékeit, kulturális beállítottságát, elvárásait egymás és intézményeink iránt, ezzel növelve a gazdaság és a társadalom hatékonyságát.

Programunk a végrehajtása, amely szándékaink szerint ezt a célt szolgálja – egyetemi rendezvények, a szakmai műhelyek szervezése, médiajelenlét felépítése az eredmények közzétételére – ilyen civil értelmiségi tevékenység. Minél többen tudnak róla, minél többen támogatják, minél többen vesznek részt benne, annál előbb indulnak el a mindenki által fontosnak tartott, mindenki által sürgetett változások.

Az Értéktér egy nyílt kezdeményezés. Résztvevői hazai társadalomkutatók, gazdasági szakemberek, civil értelmiségiek, akik folyamatos konstruktív diskurzussal igyekeznek hangot adni szakmailag megalapozott érvelésüknek. Ezekbe a beszélgetésekbe várunk mindenkit, aki reflektálni tud/akar/szeretne a felmerülő témákra, részt szeretne venni a projektben.

                                                                            Forrás:Értéktér

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infographics.blog.hu/api/trackback/id/tr762682551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2011.02.23. 10:57:07

Érdekes, és szakmai szemmel nézve is jól összerakott videó.

Viszont: vajon mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás? Vajon Nyugat-európa azért áll jobban, mert az emberek tisztelik a törvényeket és hisznek a jövőjükben, vagy pont fordítva: azért tudják feltétel nélkül betartani a törvényeket, mert nincsenek rákényszerítve az ellenkezőjére, és azért hisznek a jövőben, mert látják és tapasztalják, hogy van esélyük boldogulni?

Szerintem az utóbbi. Igen, szemléletváltásra van szükség, de az önmagában nagyon kevés.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2011.02.23. 11:01:55

Ja, ha meg már Magyarországról és számokról beszélünk, hagy ajánljam ide ezt a videót is. Talán van némi összefüggés az ország gazdasági, valamint a lakosság morális helyzete között...

greyhound.blog.hu/2010/03/10/magyarorszag_szamokban_2002_2010

hangyagya 2011.02.26. 17:10:48

A morált tapasztalatok alakítják. A tapasztalatokat adott morális környezetben szerezzük. Ördögi kör.

Mindegy, milyen politikai rendszerben jutottunk ide, mert mindegyik kedvére játszik a hatalommal. A legrosszabb, hogy senkinek nem érdeke jónak lenni manapság. Illetve nincs egyértelműen lefektetve, hogy mi a jó és mi a rossz, milyen viselkedés hová vezet, illetve a vétkesek mindig megúszhatják.

önzőséggel, önértékeléssel kapcsolatosan elkéne még néhány infografika
süti beállítások módosítása