Infographics

Blog

Csatlakozz te is!

Mi az infografika?

Az infografika több mint egy fénykép, összetettebb, mint egy rajz és sokkal informatívabb, mint az önmagában álló írott szöveg. Célja minden esetben az információközlés. A jó infografika figyelemfelkeltő, informatív, közérthető.

 

Ha van saját infografikád, amit szívesen megosztanál másokkal vagy csak találtál egy izgalmasat, mely másokat is érdekelhet, küldd el nekünk egy rövid bevezetővel együtt: infographicblog@gmail.com

 

Friss topikok

Futás vs úszás világrekordok 2012.06.05. 08:38

Bence infografikája segítségével összehasonlíthatjátok a futó és gyorsúszó világrekordokat. A kérdésre pedig jöhetnek az élettani és biofizikai magyarázatok!

Az úszó EB-t nézve elkezdtem összehasonlítani a gyorsúszó és a futó világrekordokat, olyan módon, hogy vajon hányszor gyorsabb egy futó, mint egy úszó. Ahogy azt majd a grafikán látjátok, amit csináltam, azt tapasztaltam, hogy 200-on a legnagyobb a különbség, utána viszont elkezd folyamatosan csökkenni a differencia. Érdekes az is, hogy a férfi és a női csúcsok egymást követve mozognak, tehát ez a tendencia nyilván nem teljesen véletlen. Viszont nem tudok rájönni, mi lehet ennek az oka. Esetleg nektek van valami ötletetek?

Forrás

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infographics.blog.hu/api/trackback/id/tr254566247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sarkvideken · http://sarkvideken.blog.hu/ 2012.06.05. 12:56:28

két okot feltételezek:
1) a startot követően az úszók relatíve gyorsabbak, mint menetközben (ha jól tudom korlátozva is van mennyit mehetnek víz alatt), a futók viszont lassabbak. eddig a grafikon eleje.
2) a táv növekedésével a futópályán több kanyar van, amitől átlagban lassabbak lesznek (200méteres ciklus), az úszók viszont a fordulókban (50méteres ciklus) gyorsabbak.

doombó 2012.06.17. 23:39:32

Nem akarok debilnek tűnni, de most melyik szám mi?
pl 100-nál 9.58 az úszás, 48.91 a futás és mi a 4.9?

OkoskaTo:rp 2012.09.28. 15:46:58

@Sarkvideken: Az úszás részét némileg alátámasztja, hogy a rövidpályás (25 m) rekordok mind jobbak, mint az olimpiai medencések. A forduló utáni elrugaszkodást FTS (faster than swimming) fázisnak hívják, ezért is van 15 méterre korlátozva a vízalatti delfinezés. Azt nem tudom, a futókat mennyire zavarja a kanyar, mert elég nagy az íve. Ráadásul ezek a távok többszörösei a medencehossznak, vagy a félpályának (kivéve az 1500).

@doombó: Másodperc. A 4,9 pedig a futás és az úszás aránya.

Bence viszont nem tudom, miért csinál infografikát, ha a matematikához ennyire nem ért a levelében. Különbség és differencia? Talán arány és hányados.

És azt lenne még célszerű megnézni, hogy nem az egyforma távokat, hanem a kb. egyforma időtartamokat hasonlítja össze sebesség szempontjából. Akkor máris választ kapna a "rejtélyre". A dolog nyitja a szervezet energiatermelése, ami nem a megtett távolságtól, hanem az erőfeszítés időtartamától függően vált a különböző módszerek között.
süti beállítások módosítása