Infographics

Blog

Csatlakozz te is!

Mi az infografika?

Az infografika több mint egy fénykép, összetettebb, mint egy rajz és sokkal informatívabb, mint az önmagában álló írott szöveg. Célja minden esetben az információközlés. A jó infografika figyelemfelkeltő, informatív, közérthető.

 

Ha van saját infografikád, amit szívesen megosztanál másokkal vagy csak találtál egy izgalmasat, mely másokat is érdekelhet, küldd el nekünk egy rövid bevezetővel együtt: infographicblog@gmail.com

 

Friss topikok

A világ országainak CO2 lábnyoma 2011.04.22. 09:37

Föld napja alkalmából egy stílszerű infografika, mely a világ országainak CO2 kibocsátását vagyis CO2 lábnyomát mutatja egymáshoz viszonyítva.

Nagyításért kattints a képre!

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://infographics.blog.hu/api/trackback/id/tr242846843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.04.22. 12:58:53

Nem egészen értem a grafika felépítését. A különálló részek miért vannak különállva? Miért nincs egybe rajzolva az egész?

Mit jelent a CO2 lábnyom? (Az ökológiai lábnyom világos) Gondolom a <=0 lenne az ideális, azaz ha az adott ország maximum annyi CO2-t bocsátana ki, mint amennyit a növényzete elnyel (plusz egyéb CO2 eltüntető trükkök).

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.04.22. 13:28:23

Ez most az ország lábnyoma? Mert így nem biztos, hogy reális a kép. Jobb lenne egy főre vetítve, tehát, hogy mekkora egy átlag amerikaié, átlagmagyaré, átlagkínaié. Sejtésem szerint így a mienk nem lenne ennyivel kisebb az amerikaiakénál, és az utóbbi nem kb. egyenlő lenne a kínaiéval, hanem (tekintve a népességszámkülönbséget) jóval nagyobb lenne.

kiskrampusz · http://hippokrampusz.blog.hu 2011.04.22. 13:52:55

@TrueY: Szerintem azért van külön rajzolva, mert egy lábnyomot akar mintázni, ami valójában így néz ki, ahol nem érintkezik a talajjal ott van üres rész!
"A CO2 lábnyom az ökológiai lábnyom részeként egy személy, szervezet, termék vagy rendezvény üvegházhatású gáz kibocsátását jelenti. Leggyakrabban széndioxidban, vagy széndioxid egyenértékben fejezik ki a kibocsátás mértékét."

@Fedor: Jogos felvetés!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.04.22. 13:57:21

@kiskrampusz: Tényleg! Nem vettem észre! :)
Köszi a definíciót. Ezzel a fogalommal még nem futottam össze.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.04.22. 13:59:23

@Fedor: Azt írja a grafacs, hogy "Total emissions per nations". Ezért gondolom, hogy országokra összesen. Szerintem is értelmesebb lenne per fő.

aktblog · http://aktfoto.blog.hu 2011.04.23. 08:29:26

Aki kicsit is tisztában van az egyes országok méretével, annak így is kilóg a lóláb és látja az aránytalanságokat. De kétségkívül érdekesebb lenne egy főre vetíteni.
Kínánál mondjuk az is csalóka lenne, mert ott a nagyvárosok lakói szó szerint fuldokolnak, a vidék egyes részein kapa, kasza és középkor van.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.04.23. 12:29:50

@aktblog: Ebben igazad van.

Nem derül ki, hogy bruttó (csak a kibocsátás), vagy a nettó (elnyelés levonva). Nem mindegy. USA-ban nagy erdők vannak. Japánnak azt hiszem 70%-ka erdő. Ott nagy erdősítési projektek voltak.

Esetleg az is érdekes lenne, hogy mekkora GDP-t állítanak elő egységnyi CO2 kibocsátással. Ez mutatná a "szennyezés" "hatékonyságát". Félek, hogy ebben Kína nagyon gyászosan szerepelne.

cyberkata 2011.04.25. 19:15:30

Szuper jó notebookok nyerhetők egy gyors játékkal facebookon :) apps.facebook.com/kiaprocid/
süti beállítások módosítása